Blog Whatsup
17 nov 2020

WhatsApp - podvodné správy. Phishing. Scam. Redirect. Toľko používaná chatovacia aplikácia WhatsApp je pod lupou Avastu. Na blogu Avast-u sa objavili informácie týkajúce sa ohrozenia bezpečnosti osobných údajov a možného zneužitia resp. úniku dát práve prostredníctvom tejto populárnej aplikácie.

 

Čo je vo veci?WhatsApp Farebná schéma

Aplikáciou WhatsApp sa šíria podvodné správy. Jednou z nich je výzva na zmenu farebnej schémy samotnej aplikácie. Analytici Avastu dôrazne upozorňujú a doporučujú takýto odkaz, či správu ihneď zmazať bez jej otvorenia. Pokiaľ Vám takúto správu zaslal niekto blízky, upozornite ho na túto skutočnosť – že sa jedná o podvod.

 

 Aktivuj

Pes je zakopaný s tom, že súčasťou tejto správy je odkaz, ktorý by mal odkazovať na zmenu farby chatovacej aplikácie. Po kliknutí na tento odkaz stránka požaduje zdieľanie správy ďalším kontaktom. Analytici zistili, že stránka skutočne overuje, či sa snažíte stránku ďalej zdieľať.

 

 

 

 

 

 

 

 

Celá „sranda“ pokračuje ďalej.

WhatsApp Download App

Stránka potom vyzýva na inštaláciu aplikácie prostredníctvom odkazu, stiahnutie aplikacie „Download App“, či výzva na odoslanie autorizačného sms kódu.
Treba dodať, že tieto sms kódy sú platené, ďaľšia forma je požiadanie o prihlásenie k Facebook-ovemu účtu.

 

 

Ochrana?

  • Doručenú správu zmazať bez jej otvorenia, bez kliknutia na odkaz
  • Upozorniť späť odosielateľa na nebezpečný obsah, aby ďalej nešíril odkaz a upozornil už kontaktované osoby týmto nebezpečným obsahom
  • Nezadávať žiadne prihlasovacie údaje k tvojim účtom (Google, Facebook, Gmail,...)  na stránky, ktoré boli otvorené cez odkaz

Zaujíma Ťa téma phishingu?

Máš bankový účet v Slovenskej sporiteľni? čítaj článok o George SLSP ako sa chrániť

 

#spam #scam #phishing #whatsapp #security
zdroj Avast Blog |  obr. Avast Blog

17. 11. 2020 2021 12 MyProfile Pic v2 Roderik Kucavik Zdieľať článok:

2 layers

Chceš spoľahlivého správcu IT?

Ozvi sa a spravím poriadok aj v tvojom systéme.

Formulár